Dynia. Zdrowa zupka dla najmłodszych.
Dynia to ważne dla nas witaminy i minerały, skarbnica cynku, którego jak wiemy we współczesnym świecie mamy wielkie niedobory. Niskokaloryczna księżniczka nadaje się na zupkę, na racuszki- placuszki, jako zagęszczacz do zup i sosów. Dziś pokaże wam kilka zdjęć z przygotowań smacznej Zupki dyniowej, która szczególnie smakuje dzieciom. Zupa jest bardzo prostym daniem, warto ją zrobić, gdy zostaje nam rosołek, w zastępstwie za pomidorówkę, doskonale zachwyci niejedno podniebienie, uszczęśliwi niejadka i wprowadzi nowy koloryt w jesienne dni.
Jaka wielka dynia, a jednak najmniejsza, inne nie weszły by w nasz biały koszyczek.
SKŁADNIKI
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
łyżka startego korzenia imbiru.
4 łyżki śmietany 30%
łyżka smalcu
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
łyżka startego korzenia imbiru.
4 łyżki śmietany 30%
łyżka smalcu
Drogocenne pestki, uwielbiam jeść na surowo.
Czyszczenie z ziaren, niezła frajda dla dzieci.
PRZYGOTOWANIE
Po dynie najlepiej wybrać się na pole, na działkę, lub wycyganić ją od sąsiada z ogródka, jest to wtedy dynia w 100% eko.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, a dopiero wtedy obieramy skórkę, która zazwyczaj już u schyłku jesieni ma twardą skórkę.
Usuwamy drogocenne pestki, które później wysuszymy i uprażymy, co będzie świetnym dodatkiem do różnych zup.
Marchew, cebulę, czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części.
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę smalcu i podsmażamy, stale mieszając przez kilka minut.
Warzywa zalewamy rosołkiem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut.
Po ostygnięciu całość blendujemy, aż zupa nabierze konsystencji kremu.
Bardzo lubię dynie np. w placuszkach, kotleciksch, cieście, babeczkach. Jadłam też zupę krem i nie podpasowala mi, ale jestem pewna że maluszek będzie chętnie zajadał
OdpowiedzUsuńLubię zupy z dyni. Jest ich kilka wersji i wszystkie są pyszne.
OdpowiedzUsuń