środa, 7 lutego 2018

Warkoczyk ala'' pizza z serem i wędliną.




Warkoczyk ala'' pizza z serem i wędliną.


"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"
Julia Child 




 Dziś zapraszam na danie, któremu żadne dziecko się nie oprze, tym bardziej,że  przepis sprzyja pracy zespołowej. Robótki w kuchni przy pizzowym warkoczyku są niezwykle proste i przyjemne, w tym zaglądanie przez szybkę piekarnika ciekawskich nosków 

                                          - Mamo, mamo  rośnie, mamo ser wypływa!!!

*W przepisie będzie królowało smaczne ciasto drożdżowe, ser, pomidor i wędlinka.


 Zapraszam na instrukcję wykonania:



SKŁADNIKI
Na ciasto prosze przyszykować:

1 szkl. mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży 
0,5 łyzeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki oliwy

Co kładziemy na ciasto:

koncentrat pomidorowy lub dwie łyzki keczupu
100 g sera salami
Rózne wędlinki, najlepiej w stylu kiełbaski jałowcowej, w nas  była krakowska i wiejska.
Bazylia lub zioła prowensalskie do posypania.


PRZYGOTOWANIE CIASTA

 1. Drożdże włożyć do garnuszka, dodać 150ml ciepłej wody , cukier i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki , wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. 

3. Wyrośnięty rozczyn drożdzowy wlewać do mąki i delikatnie mieszając połączyć składniki. Pod koniec dodać oliwę. Połączyć je w jedną część.
Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.


FORMOWANIE I PIECZENIE

1. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. 
 
2. Ponacinać boki pozostawiając ok. 10 cm środka.
Na środkowej części rozsmarować koncentrat pomidorowy. rozłozyć ser, następnie wędlinkę, pomidora i zaś ser na wierzch posypać ziołami. 

3. Zawinąć wycięte paski na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi, na  zakładkę.




Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 20 - 25 minut. Po  przestudzeniu pokroić na porcje.

SMACZNEGO!!!








6 komentarzy:

  1. Aż mi zapachniało. Dobrze, że zaraz obiad. Ja idę na łatwiznę, bo robię podobny warkocz z ciasta francuskiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z francuskiego?? To musi być dopiero poezja, my w warkoczyk bawilismy się po raz pierwszy, warto!! :)

      Usuń
  2. Super pomysł!Bedzie jutro na obiad!Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam... aż zgłodniałam; -)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, fakt, że tu jesteś świadczy o tym, że nadajemy na podobnych falach. Zapraszam ponownie.