Warkoczyk ala'' pizza z serem i wędliną.
"Taka zawsze była moja rada: ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!"
Julia Child
Dziś zapraszam na danie, któremu żadne dziecko się nie oprze, tym bardziej,że przepis sprzyja pracy zespołowej. Robótki w kuchni przy pizzowym warkoczyku są niezwykle proste i przyjemne, w tym zaglądanie przez szybkę piekarnika ciekawskich nosków
- Mamo, mamo rośnie, mamo ser wypływa!!!
*W przepisie będzie królowało smaczne ciasto drożdżowe, ser, pomidor i wędlinka.
Zapraszam na instrukcję wykonania:
SKŁADNIKI
Na ciasto prosze przyszykować:
1 szkl. mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
0,5 łyzeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżki oliwy
Co kładziemy na ciasto:
koncentrat pomidorowy lub dwie łyzki keczupu
100 g sera salami
Rózne wędlinki, najlepiej w stylu kiełbaski jałowcowej, w nas była krakowska i wiejska.
Bazylia lub zioła prowensalskie do posypania.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
1. Drożdże włożyć do garnuszka, dodać 150ml ciepłej wody , cukier i wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki , wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą.
3. Wyrośnięty rozczyn drożdzowy wlewać do mąki i delikatnie mieszając połączyć składniki. Pod koniec dodać oliwę. Połączyć je w jedną część.
Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
FORMOWANIE I PIECZENIE
1. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę i krótko zagnieść formując gładką kulę. Rozwałkować ją na duży prostokąt i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia.
2. Ponacinać boki pozostawiając ok. 10 cm środka.
Na środkowej części rozsmarować koncentrat pomidorowy. rozłozyć ser, następnie wędlinkę, pomidora i zaś ser na wierzch posypać ziołami.
3. Zawinąć wycięte paski na nadzienie, zakładając jeden pasek na drugi, na zakładkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić blachę do piekarnika i piec przez ok. 20 - 25 minut. Po przestudzeniu pokroić na porcje.
SMACZNEGO!!!
Aż mi zapachniało. Dobrze, że zaraz obiad. Ja idę na łatwiznę, bo robię podobny warkocz z ciasta francuskiego.
OdpowiedzUsuńZ francuskiego?? To musi być dopiero poezja, my w warkoczyk bawilismy się po raz pierwszy, warto!! :)
Usuńoo mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!Bedzie jutro na obiad!Dzieki!
OdpowiedzUsuńMniam mniam... aż zgłodniałam; -)
OdpowiedzUsuńO jej pysznie
OdpowiedzUsuń