(...)Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,
Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,
.......
W sobotę zazwyczaj przychodzi smak na swojskie ciasto, pachnący dom i ten jedyny w swoim rodzaju klimat :))
Dziś pieczemy CIASTO CZEKOLADOWE, bardzo szybki przepis, łatwy i tani, godzinka w piekarniku i sukces gwarantowany. Przepis dla Pań którym zazwyczaj ciasto płata figla i wychodzi okazały zakalec, czyli dla mnie :DD
Zapraszam na Przepis:
Składniki
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej),
1 kopiasta łyżeczka sody
1 szklanka cukru,
1 jajo
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka mleka
2 łyżki ciemnego kakao (z małymi górkami)
2 garście bakalii (dałam 1 garść orzechów włoskich i 1 garść rodzynek)
2 kopiaste łyżki kwaskowatego dżemu lub powideł
szczypta soli,
Piec 60 min
Przygotowanie
1. Do dużej miski wsypać mąkę, sodę, szczyptę soli, cukier, kakao, wymieszać łyżką.
Następnie wbić jajo, wlać mleko, olej, zmiksować na najszybszych obrotach do połączenia składników.
2. Potem dodać dżem lub powidła i ponownie krótko zmiksować.
3. Foremkę o wymiarach 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem, obsypać kaszą manną lub bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Murzynka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
***Ciasto po 10 minutach pęknie, mi się podoba ta naturalna wyrwa , ale jeśli chcesz profesjonalne cięcie, otwórz piekarnik po 10 minutkach pieczenia i ostrym nożem , na centymetr głębokości rozkrój środek.
Na koniec posypuję cukrem pudrem, można tez zrobić polewę czekoladową.
Smacznego!!
Uwielbiam takie ciasta. Ostatnio mąż pomylił foremki i kupił mi keksówkę 😀 Przepis zapisuję i z chęcią wykorzystam bo bardzo lubię tego typu ciasta.No...może rodzynki pominę bo nie przepadamy za nimi 😊
OdpowiedzUsuń