Paszteciki z mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną .
ZDROWO,SZYBKO TANIO!
Przepis z książki "Skrzat gotuje bez laktozy" .
Do przepisu wprowadziłam mała innowację ,
zamiast soczewicy , dodałam kaszy jaglanej
-uwielbianej w domku jeżyków .
PRZEPIS JEST O TYLE SZYBKI ,GDYŻ MIĘSKO I MARCHEWKĘ ORAZ KASZĘ JAGLANĄ MAMY PRZY GOTOWANIU ROSOŁU...
a WIĘC NA OBIAD ROSOŁEK NA KOLACJĘ PASZTECIKI...
PRZEPIS JEST O TYLE SZYBKI ,GDYŻ MIĘSKO I MARCHEWKĘ ORAZ KASZĘ JAGLANĄ MAMY PRZY GOTOWANIU ROSOŁU...
a WIĘC NA OBIAD ROSOŁEK NA KOLACJĘ PASZTECIKI...
Przygotować:
Miskę
sitko
szklankę
nóż
łyżkę
kratkę do studzenia
pędzelek
patelnię
Składniki ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczką suszonych drożdży
1 kostka masła
sól, pieprz ziołowy
1 żółtko
1 łyżka oleju
1/2 szklanki mleka
1 jajko
kminek
FARSZ:
300 g gotowanego mięsa z rosołu
1 jajko
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula
sól i pieprz ziołowy
1 marchew z rosołu
1 szklanka kaszy jaglane (UGOTOWANEJ ) !!!
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto
Włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Obrana i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni
Kaszę JAGLANĄ, MIĘSKO, MARCHEW I CEBULĘ ZMIELIĆ W MASZYNCE. Dodać jajko,powstałą masę
wymieszać i doprawić do smaku.
↓
Ciasto rozwałkować, wykrajać paski o szerokości około 8 cm.
Posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek paska wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon, tak aby krawędzie lekko na siebie zachodziły.
Każdy posmarować jajkiem i posypać nasionami kminku,
Piec w temp .180 st. do zarumienienia.
O książce "Skrzat gotuje bez laktozy" ,pisałam w innych postach →
Paszteciki jak szybko się pojawiły ,tak szybko zniknęły .
Pięć porcji, jeżyków czworo .
Nie ma innej rady jutro robimy z Ewą powtórkę z podwójnej porcji 10 szt.
SMACZNEGO !
Super.
OdpowiedzUsuńZawsze mam problem, co zrobić z warzywami z zupy, a tu gotowiec. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś Kochaniutka apetytu, narobiłaś :-)
OdpowiedzUsuń