Jadalne rośliny dziko rosnące
Zielarki z wszystkich wsi, miast i wiosek. Amatorzy, kucharze i smakosze otwarci na poznawanie nowych smaków natury, zapraszam was wszystkich na nową publikację o roślinach, które można bezkarnie jeść,a których dostępność w naszym kraju jest nieograniczona.
Książka jaka mam dziś w dłoniach w pełni spełniła moje najskrytsze oczekiwania, względem identyfikacji roślin w moim otoczeniu.
Jadalne rośliny dziko rosnące
Fleischhauer Steffen Guido Guthmann Jürgen Roland Spiegelberger
WydawnictwoVital
Ilość stron336
Rok wydania2020
Oprawa: Miękka
Poradniki - książki poradnikowe
...
W książce przyjrzymy się 200 gatunkom polskich roślin z bardzo bliska,
To tu dowiemy się co można zbierać w czasie wycieczki do lasu, co dodać do letniej sałatki i co najważniejsze, jak rozróżnić złudnie podobne trujące
Kiedy zbierać listki, kiedy owoce, a kiedy korzonki by działały najskuteczniej. Szczegółowa tabela to cenna pomoc w amatorskich zbiorach.
Wśród roślin w tej publikacji znajdziemy zarówno dziko rosnące zioła, krzewy i drzewa.
BABKA LANCETOWATA- wyrafinowana siostra BABKI ZWYCZAJNEJ. Jakże pomocna w każdym przeziębieniu już najmłodszych dzieci. W mojej ziołowej apteczce zawsze susz z babki lancetowatej zajmuje honorowe miejsce. Uważam , ze identyfikacja tej roślinki jak i znalezienie jej nie przysporzy nikomu nadmiernej trudności. Ta wdzięczna roślinka jest dosłownie wszędzie, w przydomowym ogródku, na łące, w pobliskich rowach.
CHABER BŁAWATEK- roślinka często spotykana na obrzeżach pól ze zbożem. Ta szafirowa piękność polecana jest jako susz do herbat, czynnie wspomaga pracę wątroby i woreczka żółciowego.
KOZIBRÓD ŁĄKOWY- no proszę tyle razy cię mijałam żółty kwiatuszku,a nie znałam twojego zabawnego imienia. Susz z całej roślinki włącznie z korzeniem działa wewnętrznie oczyszczająco na krew.
Jak pisze sam autor, roślina ma łagodny smak podobny do sałaty, a to ciekawe, koniecznie muszę to sprawdzić.
Szczególna uwagę skupia BABKA ZWYCZAJNA, którą znamy z dzieciństwa,
SZCZAW GÓRSKI- dawniej myślałam, to tylko składnik pysznej zupki szczawiowej, a dziś już wiem, że szczaw ma zdolność oczyszczania krwi, wspomaga trawienie, a wywar z korzeni skutecznie wspomaga walkę z leczeniem żółtaczki.
Jak internet długi i szeroki, szukając konkretnych informacji na temat danej rośliny, zazwyczaj zawalani jesteśmy stertą niepotrzebnych informacji i reklam, sumasumarum nie wiemy nic..W tym wypadku książka ratuje sprawę, zabieramy ją na łąkę lub do ogródka, oglądamy kwiat, owoc, liść i łodyżkę z każdej strony. Autorzy pomyśleli o wszystkim, określili nawet zapachy jakie charakteryzują dane rośliny.
Od lat pasjonują mnie rośliny, które obserwowane z bardzo bliska potrafią oczarować swoją budową, ogromem kwiatuszków, pączków w kwiatostanie.
Często nie zdajemy sobie sprawy, ile pysznego i zdrowego jedzenia rośnie dookoła 💕
OdpowiedzUsuńja nawet pamiętam łobodziankę mojej Babci
OdpowiedzUsuńFajna i wartościowa książka. Dla miłośników jedzenia, przyrody i nie tylko.
OdpowiedzUsuńKsiążki jak narkotyk
Bardzo ciekawa książka. Czasami się zastanawiam czy niektóre spotkane rośliny na łące czy w lesie są jadalne i czy pomagają.
OdpowiedzUsuń