Smak pieczonej porzeczki jest jedyny w swoim rodzaju, ja zamroziłam dwie porcje tych owoców, by raczyć się smakiem ciasta również zimą, nasi domownicy przepadają za tym wypiekiem, tak więc Panie gospodynie odpalajcie swoje piekarniki i lecimy!
SKŁADNIKI DO CIASTA :PÓŁ KOSTKI KASI, PÓŁ SZKLANKI MLEKA, PÓŁ SZKLANKI OLEJU, 2 SZKLANKI CUKRU, 4 JAJKA, 3,5 SZKLANKI MĄKI, 2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA I OWOCE, PORZECZKI CZARNE LUB CZERWONE, MOŻE BYĆ TEZ RABARBAR LUB JABŁUSZKA.
Szybkie ciasto z dużą ilością kruszonki. Ciasto jedno z tych , które muszą się udać. Wypiek przypomina troszkę drożdżówkę, lecz ma smak pysznego domowego ciasta.
Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami , typu: czarna, czerwona porzeczka, mamy teraz sezon na te owoce, wiec do dzieła.
Pieczemy 60 minut, w 170 stopniach.
Blaszka 25 x 30 cm.
Przepis:
- 4 jajka ubijać z szklanka cukru przez 5 minut.
- pół szklanki oleju i pół szklanki mleka. Zawołajcie dzieci, gdy będziecie wlewać mleko do oleju. powstaną wtedy grad małych kuleczek, dla maluchów to fascynujące.
- Połączone mleko z olejem , wlewamy do ubitych jajek i mieszamy łyżką.
- Następnie do masy wsypujemy 2, 5 szklanki mąki pszennej i dwie łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy chwilkę mikserem.
Kruszonkę zawsze wykonuje moja córka, to świetne zadanie dla przedszkolaka,
- Do wysokiego naczynia wkładamy pół kostki masła lub margaryny.
- Dosypujemy szklankę cukru i szklankę mąki i ugniatamy rączkami do uzyskania konsystencji kruszonki.
Dalsza część przepisu na ciasto:
- 1/3 kruszonki obsypujemy ciasto wylane na blaszkę, na to wysypujemy owoce porzeczki i dajemy pozostałą część kruszonki.
Smacznego!!
Apetyczne ciacho. Muszę zrobic
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie i pewnie znakomicie smakuje :) W moich wypoekach prawie zawsze towarzyszy synek :)Wtedy ciasta smakują jeszcze lepiej :) Spróbujemy następnym razem Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie i pewnie znakomicie smakuje :) W moich wypoekach prawie zawsze towarzyszy synek :)Wtedy ciasta smakują jeszcze lepiej :) Spróbujemy następnym razem Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuń