wtorek, 28 sierpnia 2018

Czas na ocet jabłkowy, robimy?

Ocet jabłkowy, w tym wypadku skórka to produkt najważniejszy a miąższ przeznaczany na pyszny mus do naleśników.


WZMACNIAMY ODPORNOŚĆ PRZEDSZKOLAKA, ROBIMY SAMODZIELNIE OCET JABŁKOWY, DZIECINNIE PROSTE, ZDROWIE NA WYCIĄGNIECIE RĘKI.

2 kg jabłek, przegotowana woda, 5 litrowy słoik i gaza do zabezpieczenia słoika prze meszkami. czas wykonania 6 tygodni. 3 tyg, na parapecie i 3 pod oknem ;)

  Kochani właśnie pojawiają się dojrzałe jabłuszka w sadach i na działeczkach sąsiadów. Zrywajcie owoce i zabieramy się za przetwarzanie. Ocet jabłkowy musi być na zimę, co do tego nie ma wątpliwości.

Jabłkowy trunek na długą listę zastosowań, przy małych dzieciach jest wręcz niezastąpiony. Czy ugryzie muszka, komar, pszczółka, robimy okład i nic nie napuchnie. Przy stłuczeniach tez pomoże, zniweluje wielkość zasinienia. Nasz jabłkowy eliksir dodajemy niepostrzeżenie do herbatki dla malucha i dla siebie, po łyżce na szklankę, a odporność zbuduje się sama. Wiem, co piszę, wypróbowane i stosowane, przez nasze babcie już od wieków. Ocet jabłkowy powraca do łask. Sklepowe produkty są nieskuteczne, mają niepożądane dodatki, zamiast żywych kultur bakterii. Zbieramy owoce bez chemii, w 100% ekologi i mamy tę pewność, że jabłuszka nie są idealne, mają drobne niedoskonałości a można nawet i robaczka spotkać i właśnie to czyni owoc najzdrowszym.

W chemizowanym świecie robaczek nie ma racji bytu. Robaczek to gwarancja jakości, on sprawdził, my zabieramy do domku kosz pełen zdrowia.
Galeria zdjęć, fot, Kamilla.



Do produkcji octu , potrzebujemy tylko samych skórek,  i przegotowanej wody, słonka i czasu około 6 tyg.


Stary sad, który nigdy nie widział oprysku.




Jabłuszka wykorzystujemy na pyszny mus do naleśników. Jabłuszka to wyjątkowo słodka odmiana, zatem nie trzeba za wiele cukru.








Minęło dni mało wiele. 5 tygodni Ocet gotowy do zlania do słoiczków.↓



Polecam!! Nie żałujcie sobie zdrowia.

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam sama go robić. Używałam go kiedyś do mycia szafek gdy miałam mole spożywcze. Świetnie się sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety nie mamy jeszcze własnych jabłek teściowa narazie podsyła swoje przetwory.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam. A jak wzmacnia odporność przedszkolaka-to jest coś dla nas! Synek od poniedziałku zaczyna swoją przygodę z przedszkolem,a tam wiadomo - choroby. Udostępniam przepis ;) Dzięki, że się nim podzieliłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłuszek w tym roku u nas pod dostatkiem więc z przyjemnościa wypróbujemy te twoje pomysły:) ps, pięknie tam u Was:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sama jeszcze nie robilam - moze wiec warto w koncu sprobowac :) Zwlaszcza, ze dziala tak zbawiennie na odpornosc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczne ptzetwory, a takie zrobione samodzielnie są najsmaczniejsze i jest to coś co buduje naszą tożsamość

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, fakt, że tu jesteś świadczy o tym, że nadajemy na podobnych falach. Zapraszam ponownie.