czwartek, 10 lutego 2022

"Wiem, co jem! CHLEBEK. i "Wiem, co jem! CZEKOLADA.


 "Wiem, co jem! CHLEBEK. i  "Wiem, co jem! CZEKOLADA.To dwa z trzech tytułów o żywności, które wyszły w styczniu, nakładem Wydawnictwa Harper Kids i zawitały do mojego domu.




"Wiem, co jem! CHLEBEK.


Niezwykła książeczka o tym jak powstaje chleb, od małego ziarenka pszenicy dla pachnącego bochenka chleba, od pola do stołu. Czytelnicy dowiedzą się jak mało potrzeba by na ich stole codziennie rano było pieczywo. Woda, mąka i sól, jakie to proste !


Książka zamknięta w sztywnej oprawie skrywa dzieje powstawania chleba, gdy zboże ścinano ręcznie kosami. By uzyskać cenne ziarno rolnik ręcznie młócił zebrane kłosy zboża. Ileż było z tym zachodu. 

Tu dzieci poznają nowe słowa jak KOSA, MŁÓCIĆ. Słowa, które już dawno wyszły z użytku. Młode pokolenie porówna zbiór plonów kiedyś, gdy wszystkie prace wykonywano za pomocą siły własnych rąk. Dziś człowieka wręczyły ogromne maszyny. 

Ważnym porównaniem w książce: " Wiem, co jem. CHLEBEK jest porównanie rolnictwa tradycyjnego z rolnictwem ekologicznym. Pojawiają się tu nowe słowa jak PŁODOZMIAN I ODŁÓG. 

Autorzy trafnie wyjaśniają rolnicze terminy, o których warto porozmawiać z dzieckiem.



Książeczka ujawni jeszcze wiele faktów z  tego jak to się stało, że codziennie rano jemy chleb na śniadanie. Między innymi dowiemy się, że mąka ma różne numery, co one oznaczają? Jak przebiega cały proces pieczenia chleba? Co to jest czapati? Rugbred? Bruk? 


Ostatnia rozkładówka książki to jeszcze więcej faktów z pieczenia chleba. Książeczka w bardzo przystępny sposób odkrywa przed młodym pokoleniem tajniki pieczenia chleba, autor odsłonił tu porównanie technik  uprawy ziemi kiedyś i dziś. 



"Wiem, co jem! CZEKOLADA.

 Czekoladę pokochały nie tylko dzieci, ale i dorośli, niektórzy nie umieją przeżyć jednego dnia bez kostki czekolady. W naszym domu jest, aż pięcioro wielbicieli tej słodyczy.


Z książki dowiemy się że czekolada powstaje z kakao, a ten brązowy proszek pozyskiwany jest z ziaren kakaowca. Zbiór i pielęgnacja drzewa kakaowca wykonywana jest ręcznie, jak się okazuje żadna maszyna nie jest w stanie zastąpić człowieka. 



Z książki dowiemy się ile jest odmian kakaowca. Jak również czym różni się kakao sprowadzane z Afryki a, Ameryki Południowej. Gdzie na świecie je się najwięcej czekolady? Czy każda czekolada jest zdrowa? Czy biała czekolada zawiera kakao?



Książki o żywności niewątpliwie wzmagają mój apetyt. Chleb i czekolada, a może kromka chleba z kremem czekoladowym? 

Te produkty jemy bardzo często, teraz już wiemy jaką drogę musiały pokonać, by do nas dotrzeć. Potrzebne było wiele ludzkiej pracy, pomysłowości i pasji i mamy te pyszności na swoich stołach. Książki z serii WIEM CO JEM, zaciekawią niejednego młodego czytelnika, to pewne..

Wydanie: 2022
Seria/cykl: AKADEMIA MĄDREGO DZIECKA, WIEM, CO JEM
Autor: Sandrine Dumas-Roy
Ilustrator: Nicolas Gouny
Typ oprawy: twarda
Data premiery: 27.01.2022
 Książki dla dzieci do lat 6
Wydawca: Harper Collins
Liczba stron: 40
Wymiary: 22.0x25.5cm




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, fakt, że tu jesteś świadczy o tym, że nadajemy na podobnych falach. Zapraszam ponownie.