sobota, 5 listopada 2016

Eko-Rogaliki z mąki żytniej

Dziś przedstawię wam ROGALIKI -z mąki żytniej,a żeby było ciekawiej to owa mąka jest z mojego zboża i z mojego młynka. Można? MOŻNA!

Przepis:
3 szkl,maki żytniej
3 jajka  
Masełko 82% tłuszczu
Pół kostki drożdży
Trzy jabłka,
WSZYSTKO ŁĄCZYMY RAZEM,WYRABIAMY" kulę ciasta"
Dzielimy na trzy części-trzy kulki.
Każdą rozwałkujemy na duże koło
Kroimy na osiem kawałków
Kładziemy jabłuszko i zawijamy.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem
i do pieca---na 10 min,w 170 stopni
Po ostygnięciu polewamy lukrem

Rogaliki robię często,lecz pierwszy raz  formie EKO,i muszę powiedzieć z ręką na sercu,że warto!! Smak jedyny w swoim rodzaju,nieporównywalny,z niczym co do tej pory próbowałam.
O wyższości mąki żytniej nad pszenną nikomu chyba nie muszę mówić,tym bardziej,że "moja" mąka jest pełnoziarnista.

Maka ŻYTNIA zawiera dużo błonnika, przez co jest ciężej strawna 

od mąki pszennej. Za to


 posiada w swym składzie liczne witaminy i minerały, które 

korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.





Ciekawostka-G JAK gluten:Zmora naszych czasów,psuje naszą odporność i zdrowie.
Maka żytnia jak i pszenna ma gluten,ale w przeciwieństwie do mąki PSZENNEJ  jest on nieaktywny, osłabiony przez

 śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny od gliadyn


Drogie koleżanki,jeśli pieczecie swoim dzieciom ciastka,ciasta,bułeczki- jest to jedna z słusznych dróg w zasypanym chemią świecie -Jesteśmy tym co jemy a więc nie potrzebujemy polepszaczy,spulchniaczy i innego badziewia które uzależnia i zatruwa naszą rodzinkę.

1 komentarz:

  1. uwielbiam wszelakie rogaliki i jabłka a te wyglądają przepysznie :) :)

    zapraszam na rozdanie

    https://www.facebook.com/NelaiPola/photos/a.1158020487604754.1073741828.1135717866501683/1213184525421683/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń