Dziś przedstawię wam ROGALIKI -z mąki żytniej,a żeby było ciekawiej to owa mąka jest z mojego zboża i z mojego młynka. Można? MOŻNA!
Przepis:
3 szkl,maki żytniej
3 jajka
Masełko 82% tłuszczu
Pół kostki drożdży
Trzy jabłka,
WSZYSTKO ŁĄCZYMY RAZEM,WYRABIAMY" kulę ciasta"
Dzielimy na trzy części-trzy kulki.
Każdą rozwałkujemy na duże koło
Kroimy na osiem kawałków
Kładziemy jabłuszko i zawijamy.
Smarujemy rozbełtanym jajkiem
i do pieca---na 10 min,w 170 stopni
Po ostygnięciu polewamy lukrem
Rogaliki robię często,lecz pierwszy raz formie EKO,i muszę powiedzieć z ręką na sercu,że warto!! Smak jedyny w swoim rodzaju,nieporównywalny,z niczym co do tej pory próbowałam.
O wyższości mąki żytniej nad pszenną nikomu chyba nie muszę mówić,tym bardziej,że "moja" mąka jest pełnoziarnista.
Maka ŻYTNIA zawiera dużo błonnika, przez co jest ciężej strawna
od mąki pszennej. Za to
posiada w swym składzie liczne witaminy i minerały, które
korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
Ciekawostka-G JAK gluten:Zmora naszych czasów,psuje naszą odporność i zdrowie.
Maka żytnia jak i pszenna ma gluten,ale w przeciwieństwie do mąki PSZENNEJ jest on nieaktywny, osłabiony przez
śluzy- związki, które pęcznieją rozdzielając gluteniny od gliadyn
Drogie koleżanki,jeśli pieczecie swoim dzieciom ciastka,ciasta,bułeczki- jest to jedna z słusznych dróg w zasypanym chemią świecie -Jesteśmy tym co jemy a więc nie potrzebujemy polepszaczy,spulchniaczy i innego badziewia które uzależnia i zatruwa naszą rodzinkę.
uwielbiam wszelakie rogaliki i jabłka a te wyglądają przepysznie :) :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie
https://www.facebook.com/NelaiPola/photos/a.1158020487604754.1073741828.1135717866501683/1213184525421683/?type=3&theater
Skąpy te przepis
OdpowiedzUsuńMoże więcej szczegółów ? Jestem 100 % laikiem jeśli chodzi o poeczenie