sobota, 14 kwietnia 2018

Zapiekanka najlepsza pod wiosennym słońcem.




Zapiekanka nr 1. Dla zabieganych. Dla niejadków, dla wielbicieli pieczonego sera, który na wskroś przeszywa całą potrawę.

Zazwyczaj w domu jeżyków jest standardowy obiadek bądź zupka- ale ileż można, a więc dziś mała odmiana, jemy Zapiekankę ziemniaczaną, z serem, brokułem, pieczarkami, szynką bursztynową,  śmietanką, jajem i szczypiorkiem.



Co przygotować;



0,5 kg ziemniaków

20g pieczarek
3,4 szklanki śmietanki 30%
3,4 szklanki szczypiorku
10 plastrów szynki bursztynowej
250g żółtego sera
cały brokuł
1/4 łyżeczki soli
łyżka oleju
6 jajek.




Przygotowanie:


1 Ciasto:

- ziemniaki obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach;
- dodajemy 2 łyżki mąki pszennej;
- łyżkę oleju:
- sol; i mieszamy.
- Masę ziemniaczaną wykładamy na standardową blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w 175 stopniach.



2. Na upieczone ciasto ziemniaczane wykładamy różyczki brokuła, ser, szynkę i pieczarki.



3. Śmietankę mieszamy z jajkami i szczypiorkiem, wylewamy na ciasto.



4. Wkładamy do piekarnika, tym razem na 50 minut i pieczemy w temperaturze 175 stopni.










Zapiekanka wyszła wyborna, uwielbiam brokuła, a w połączeniu z serem, pieczarkami i ziemniakiem smakuje obłędnie.
Obiad jest szybki, tani i smaczny!! Dałam dużo mniej szynki, gdyż myśl o pieczonym daniu wyszła spontanicznie i skorzystałam z tego, co było w lodówce i co rosło sobie spokojnie na parapecie w donicy. Zapiekankę można robić na różne sposoby, bez pieczarek.




Polecam !! Smacznego!! Zaręczam,że dzieciaki będą zachwycone!!



6 komentarzy:

  1. Mniam,lubimy tego typu przysmaki zapisuje i działam w tygodniu

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie zapiekanki. Często łapię po prostu to co w lodówce i okazuje się, że wychodzi super danie. Twoja jest bardzo kolorowa, więc zakładam, że skusi niejednego niejadka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam... zjadłabym... ale me Dziecko wybredne i nie wiem czy posmakowałaby ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zastanawiam się czy w przepis wkradł się błąd czy mamy inne spojrzenie na szybkość robienia obiadu. Bo wychodzi na to że w piekarniku zapiekanka spędza ponad trzy godziny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam, nie wiem skąd ta jedynka wskoczyła przez 35.Naturalnie ciasto w piekarniku spędza 35 minut , w późniejszym czasie 50 minut. Dziękuję, za reakcję, oby nie było za późno :)

      Usuń
  5. Mniam, ależ smakowity przepis! Uwielbiam przeróżne zapiekanki, pizzę, lazanię itp, więc jak dla mnie Twój przepis to strzał w 10 i muszę koniecznie jej spróbować! :)

    Ja co prawda nie mam u siebie kulinarnych postów, ale również się pochwalę, że szyję kocyki dla naszych pociech i można je podziwiać na moim blogu :)

    Kocyk jest szyty innowacyjną metodą z wielowarstwowej tkanej bawełny i nadaje się dla niemowlaka i 2 latka, ponieważ ma 75 x 100 cm :)

    https://edreamsstyle.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń