niedziela, 12 marca 2017

Paszteciki z mięskiem rosołowym i kaszą jaglaną .


Paszteciki z mięskiem rosołowym  i kaszą jaglaną .
ZDROWO,SZYBKO TANIO!

Przepis z książki  "Skrzat gotuje bez laktozy" .
Do przepisu wprowadziłam mała innowację ,
zamiast soczewicy , dodałam kaszy jaglanej 
-uwielbianej w domku jeżyków .

PRZEPIS JEST O TYLE SZYBKI ,GDYŻ MIĘSKO I MARCHEWKĘ  ORAZ  KASZĘ JAGLANĄ MAMY PRZY  GOTOWANIU ROSOŁU...
a WIĘC NA OBIAD ROSOŁEK NA KOLACJĘ PASZTECIKI...



Przygotować:


Miskę
sitko
szklankę
nóż
łyżkę
kratkę do studzenia
pędzelek
patelnię



Składniki ciasto:


2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczką suszonych drożdży
1 kostka masła
sól, pieprz ziołowy
1 żółtko
1 łyżka oleju
1/2  szklanki  mleka
1 jajko
kminek



FARSZ:


300 g gotowanego mięsa z rosołu

1 jajko
2 łyżki oliwy
1 średnia cebula
sól i pieprz ziołowy
1 marchew z rosołu
1 szklanka kaszy jaglane (UGOTOWANEJ ) !!!



Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto

Włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Obrana i pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni
Kaszę JAGLANĄ, MIĘSKO, MARCHEW I CEBULĘ ZMIELIĆ W MASZYNCE. Dodać jajko,powstałą masę 

wymieszać i doprawić do smaku.




Ciasto rozwałkować, wykrajać paski o szerokości około 8 cm.

Posmarować roztrzepanym jajkiem, na środek paska wyłożyć farsz, a następnie zwinąć w rulon, tak aby krawędzie lekko na siebie zachodziły.



 Każdy posmarować jajkiem i posypać nasionami kminku,

Piec w temp .180 st. do zarumienienia.



O książce "Skrzat gotuje bez laktozy"  ,pisałam  w innych postach → 

Paszteciki jak szybko się pojawiły  ,tak szybko zniknęły .
Pięć porcji,   jeżyków czworo .
Nie ma innej rady jutro robimy z Ewą  powtórkę  z podwójnej porcji 10 szt.

SMACZNEGO !













3 komentarze:

  1. Zawsze mam problem, co zrobić z warzywami z zupy, a tu gotowiec. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Narobiłaś Kochaniutka apetytu, narobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń